home
stories
curriculum
photos
links

Jungleavonturen van Marike

©Marike JasperHola allemaal,

Zo, ik ben net thuis van twee dagen door de jungle lopen. Het gaat om een exploration project van de zone achter Puerto Morelos, een groot gebied waar we toestemming hebben van de watermaatschappij om naar cenotes te zoeken en in kaart te brengen. De bedoeling is dat met alle informatie, we gaan foto en video's maken voor de plaatjes. Daarnaast worden er kaarten gemaakt data verzameld en samples genomen van de bacteriesjes en aanverwante engerds, animals en van alles wat de heren en dames wetenschappers willen weten.

Gisteren hebben Sam (USA, explorer Ox Bel Ha, grootste cavesysteem ter wereld) en Steve(GB, cavediver en rebreatherinstructor en explorer) mij opgehaald, doel was om minstens 10 cenotes te vinden en de beste plaatsen om inkopen te doen, benzine te halen, ziekenhuis, chamber en alle aanverwante zaken. Jullie moeten maar via het internet een kaartje van deze omgeving zien te halen want ik heb er niks van op het moment. We zijn geeindigt met bijna 15 dus we hebben keus genoeg.
Me in cenote We zijn begonnen om van Cancun richting Merida te rijden naar Leona Vicario, 10 minuten kwamen we de eerste al tegen de aangeboden werd op een billboard, het bleek een vervuild gat te zijn middenin een motorcross veld en er hadden al duikers ingezeten een jaar of 5 terug. Toch interessant. Later nog een paar gevonden via de vogels, Mot-Mot, een typische cenotebird.
Daarna in Leona Vicario, broodjes gekocht en de man van de machete winkel gaf ons meteen de eerste midden in het dorp....een grote collapse zonder naam, nog nooit iemand in gezeten, behalve dan de neef van een Maya mevrouw die belangstellend kwam kijken ( ze sprak weinig Spaans maar Sam ken een aardig woordje Maya dus de communicatie was uitstekend), die was er met zijn dronken harses ingevallen en verdronken. Vrij makkelijke acces en die staat als eerste op de lijst.
Daarna zijn we dwars door het gebied van de Aquakan gereden, er moeten heel veel cenotes zijn maar het is geen doen, de jungle is erg dicht we hebben dus vliegtuigassistentie nodig!
Wel op een doorgaande weg tussen de pompen vonden we een collaps met veel Mayan Potscherven en kristal helder water met een ingang die wel wil lukken voor 1 duiker. We vonden er ook nog een soort van 'muur' in, geen idee of dat dan prehistoric of Mayan is....
Na eindeloos langs de pompen te hebben gereden hobbels in en uit( ik werd zeeziek!) in Central Vallarta beland. Daar stopten we bij een stuk grond waar hout verkocht werd. De man was heel erg aardig en we spraken af om vandaag terug te komen. Omdat we bijna bij Puerto Morelos waren zijn we dus naar mijn huis gegaan en hebben we gegeten en de twee boys hebben bij een vriend van me geslapen omdat mijn woonkamer helemaal vol staat met compressoren en andere aanverwante artikelen!

Vandaag dus weer vroeg op pad naar de familie in Cantral Vallarta, pa heet 'Iran' hij kapt van die mooie tropische hardhout bomen in de jungle en hij heeft een vrouw en 5 kinderen, ze wonen in een hutje en hebben geen stroom, wel water uit een solutionhole( een soort cenote) waar we ook nog ingaan.Een jaar geleden zijn ze vanuit Tabasco hiernaartoe gekomen omdat ze erg arm waren en geen perspectief hadden daar, omdat alles werd vernield door de petroleumindustrie. Ze hebben 5 hectares gekocht( voor 10000 pesos, heel veel geld voor ze) Er wordt op hout gekookt en ze hebben een koekepan en een ander pannetje, vijf mokken en ook een paar glazen en een stapel bordjes.Tortillas worden met het handje gemaakt, het drinkwater komt dus zo uit de cenote. De kinderen gaan niet naar school want dat is veel te ver weg, ze kopen boekjes en dan leren ze wel thuis lezen......
Er lopen heel veel kippen en kuikentjes in en om het huis, er lopen een paar geiten rond te struinen en drie schapen zitten aan een touwtje vast. Er liep ook nog een heel klein poesje van 4 weken rond te scharrelen die iemand er gedumpt had. De hele familie slaapt in de hangmat en er stond ook nog een soort 'stapelbed', planken met een paar groezelige lakens erop, dat schijnbaar als bed dienst doet. Achter het 'woonhuis' staat een hokje dat als plee dienstdoet met vaten water om door te spoelen.
Op zijn terrein gaan we wonen ( met een man of 10) voor twee weken. De vrouw gaat met dochters voor ons koken en Iran gaat met ons mee met zijn paarden om equipment te verplaatsen. Mijn taak zal zijn dat alles in het kamp reilt en zeilt, dat er eten en benzine is en ik zal safety diver zijn, en zal ik ook nog wel wat gaten inspringen links en rechts. De bedoeling is dat Sam en Steve waar mogelijk is, de rebreathers mee zullen nemen.

We hebben vandaag met Iran voorop, trails gevolgd naar verschillende cenotes, eentje had een stenen trap erin en weer een soort van muur, moeilijke water entree, kleine doorgang maar archeologisch gezien weer smullen.
Het begon ook nog eens keihard te regenen, de wet t-shirt contest heb ik ruimschoots gewonnen vandaag! Je bent dan dus tot op de draad zeiknat maar gelukkig is het niet koud dus eigenlijk maakt het niks uit! We zijn in zo'n 5 cenotes geweest en de laatste was een collapse met een tunnel eromheen waar we met zijn allen zijn ingekropen, uitkijken dat je de kanis niet stoot tegen de stalactieten en kruipen door de rode modder, potscherven gevonden, vreemde beestjes in een poeltje en zelfs cave 'cave krekels' gezien. Heel gaaf, ook bijna tegen een wespen nest aangelopen met mijn stomme kop, die vallen al aan als je te dichtbij komt dus ik heb geluk gehad.

Qua flora en fauna: vanmiddag hing er aan een stel lucht wortels een heel vreemd insect, zo groot als mijn duim, een soort van krekel qua poten maar met een gepantserd lijf met vleugels en een koperkleurige glans, Iran zei al dat als je die aanraakte je er brandwonden van kreeg. Sam had er foto's van gemaakt en toen pakte ik de wortels en tilde 'm een beetje op om hem beter te kunnen zien, de etter spoot toen een soort van zuur (rook naar accuzuur)uit zijn achterlijf over mijn hand, van schrik liet ik dus lamp en machete uit mijn handen vallen en Steve gooide er snel water over uit de fles, gelukkig niks aan de hand maar weer niet zo slim van mij!
We hebben gezien: herten, ja, die heb je hier in de jungle, Toucans,andere speciale vogels, een wild varken en tarantulas, de soort die niet aggressief is. Apen hebben we gehoord maar niet gezien, slangen ook niet. Kortom het was weer een feest ik heb ervan genoten.

Het project gaat over een week of twee beginnen, er komen mensen van de 'explorersclub' uit New York, er wordt misschien een documentaire gemaakt en we maken zelf natuurlijk foto's en video van de caves, onszelf en de families en de mensen die er verder betrokken zijn bij dit project. Onthou dus het verhaal over de familie, je zult het kampement en henzelf tegen komen zodra ik de digi van Sam in mijn handen heb! Daarna nooit meer zeiken dat je een nieuw bankstel moet hebben of dat de kleur van je gordijnen je niet aanstaat!
We hebben denk ik zo'n 15 (!) kilometer over jungle trails gelopen vandaag, roodachtig zand en rotsachtig slingerend door het oerwoud. Ik kan geen pap meer zeggen en de enkel wil ook niet meer, alvast een aspirine genomen tegen de spierpijn.

Morgen gooien we er een caveduik in Nohoch Nah Chich tegenaan ( dat is dat sisteem dat je altijd op discovery channel ziet), het gaat nu eindelijk door, met de equipment op een paard, 1,5 uur lopen, weer over een jungle trail en dan met al die zooi op je nek weer zo'n gat in! Jippie, ik hoop dat mijn schoenen droog zijn morgen en een verslag volgt!

Sweet dreams en safe diving!

Marike