home
stories
curriculum
photos
links

De caveduik van vandaag met Marike in de zee !!!!

©Marike Jasper
Ik heb vandaag de eer mogen beleven om in 'Ox' te duiken, werelds grootste underwater cave systeem meer dan 75 kilometer gesurveyde lijn en volgende week word er weer geexplored en er hopelijk nog eens 25 kilometer aan geplakt ( helaas zonder mij, misschien volgende keer wel). Duiken in 'Ox' is alleen mogelijk met speciale toestemming van de originele explorers.

Duik, van cenote 'Z', via cenote 'T' en cenote 'D', via de passage uitgespuugt worden in de zee......... 'Ox' betekent 'three paths of water', onze exit was de middelste, X1 is weinig stroming, X2, de onze, veel stroming, leuk, en X3 is alleen sidemount (= niet gevaarlijk, alleen maar smal of laag).

In alle vroegte op weg naar Tulum, in Tulum de spullen uitgeladen en de dive briefing gedaan. 7 minuten lopen met het hele spul op de nek en in de mangrove, in een cenote gevuld met theewater geplonsd. Ik kijk om me heen op zoek naar de croco die er haast wel in moet zitten, maar die heeft gelukkig een vrije zondag vandaag. Dan door de mangrovewortels geworsteld achter elkaar aan, met 4 duikers elkaar vast houden aan benen en vinnen tot in een kleine poel, ook met thee water gevuld. Door het geworstel door die wortels op een meter diepte, wordt alles erg groen en bruin en murky en moet ik ineens aan de Maarseveense plassen denken.
Dat bruine theewater is Tannic acid en ontstaat doordat het onwijs veel geregend heeft de laatste dagen. Door het spoelen door de mangrove wordt het dan bruin, een laag van een meter of drie.

De lijn begon gelukkig boven water, zonder zicht naar beneden en dan begint het spektakel. Grote blokken, witte limestone met bruine en zwarte stalactites, stalagmites en flow stone. Na 30 minuten bij cenote 'D' vond ik een prachtige Maya pot op een paar stenen, duidelijk Maya en erg oud, aangetast door het zout in het water en de flow. Er vlak naast iets dat volgens mij ook een pot is geweest, maar ook een fossile zeespons kan zijn.

Setting gear Dan langzaam wordt de flow steeds sterker en voordat de tube omhoog ging kon het spel beginnen, Bil deed het een keer voor. Eerst hou je je vast aan de stenen en dan laat je je gaan. vlak voor de uitgang pak je dan weer een rots terwijl de stroming je er bijna uitsleurt, dan trek en kruip je tegen de stroom weer terug naar het begin punt, onderste boven werkte erg goed, weer loslaten, knoert hard erdoorheen en weer opvangen.
Dat een keer of 5 gedaan, het was geweldig om de kracht van het water te voelen, en vergde veel van mijn kracht. Toen was het moment om los te laten en eruit te gaan, de zee was vrij wild boven en van een rustige opstijging kon je alleen dromen.
Op het moment van loslaten werd ik dus onderste boven uitgespuugd, bellen en nog meer bubbels, piepen van een computer op tilt, en geen besef van onder en boven. Helemaal geweldig. Wat een spektakel...... Het is maar een klein stukje en bij het boven komen besefte ik dat het voor het eerst sinds een jaar is dat ik me in de zee bevond.......toch wel weer lekker. Wilde zee en de zon in je gezicht uitkijkend op een spierwit strand met palmbomen, wat was het weer een fijne dag vandaag in paradise.......

Toen door de golven het strand op gezwiept, alles onder het poeder fijne zand. Op het moment dat ik op handen en voeten het strand opkruip komt er een dikke meneer geheel naakt ook de zee uit, het strand op....ik begin te lachen en voel me slightly overdressed !

Time only 68 minutes, max diepte 36 feet, 10.6 meter. Een fantastische duik voor erg weinig mensen weg gelegd, wat ben ik toch weer een bevoorrecht persoon !

In de middag het zand van de zee weg gespoeld in de cenote 'XH', een prachtige cenote met krystal clear water, erin gesprongen en al het zand geprobeerd weg te spoelen. Regulators opengedraaid en het zand eruit gegooid. Een cave waar erg weinig mensen komen en waar nog een hoop te exploren is. Vandaar een hoop silt en perculation ( zooi dat van het plafond afkomt) Prachtige fossile schelpen en formaties die van gebrande suiker lijken gemaakt, geven prachtig licht als je er tegenaan schijnt.....hele vreemde cave want heeft alle aspecten van zout water limestone en heeft geen zout water, maar lijkt ter plekke op te lossen, door acid?

Time 104 minuten, max diepte 31 feet, 9.5 m

En voor degenen die nu echt beginnen te cavedromen, morgen nog een keer een 'Ca-tje' ertegenaan en cenote 'CHa' ( waar ik nog nooit ben geweest dus dat is ook leuk.)

Flood the world, lets go cavediving...

Marike
cave diver in Mexico