home
stories
curriculum
photos
links

Science dive in Balam Canche

©Marike Jasper
(26 juni 2001) Gisteren voor het eerst weer gedoken na 10 dagen erg ziek te zijn geweest, een soort longontsteking. Wel meteen maar weer gestopt met roken. Weer duiken, het leek wel een eeuwigheid, ik had zelfs zo'n gevoel van, ik heb zolang niet gedoken misschien moet ik eerst een simpel duikje doen....(!)

Marike and Trish and tricycle Gisteren dus met Trish de hydrologist gedoken in BalamCanche ( spreek uit , met klemtoon op "can" : balamkansjee ) We hebben thermometers die veranderingen in het water loggen geinstalleerd, en een zoutwaterprofiel gelogd.

Eerst hebben we een hulpje gevonden bij de buren een jochie sterk als een Bull van only 13 jaar, Luis. Toen naar de cenote, dit is dus een vrij klein gat waar je eerst 6 meter steil naar beneden moet zien te komen, stap van steen op steen en het touw vasthouden wat er al een boom vastgemaakt is. Dan bukken, stoot de kop niet, en onder een ledge door en dan sta je in de dome en loop je zo het water in....
Trish heeft haar spullen klaargemaakt in de cave, ik heb alles bij de auto aangedaan want ik loop zo naar beneden aangekleed en wel, van mij hoeven alleen de twee singles naar beneden, dus lekker een voor een ! Van de auto was het maar 20 meter naar het gat toe, dus dat scheelt ook een slok op een borrel.

Setting gear at site Eerst de jungle wear aan ( ik heb zo'n broek gekregen van een vriendin van dat speciale stofje), de pijpen aan de broek geritst en het army shirt aan en hoed op. En veel bugjuice in de vorm van DEET, ik heb er zo'n hekel aan om dat spul op me te smeren en daarna mijn pak aan te trekken, het gaat zo stinken..... Miljoenen muggen die in je oor janken...... van iemand anders heb ik van die dingetjes gekregen die een anti muggen toontje geven, zit een batterijtje in en is zo lang als een sigaret en ongeveer 1,5 cm doorsnee, die klem ik dan op de rand van mijn hoed of ik hang 'm aan mijn nek, dat scheelt wel wat alleen dat geluid is erg irritant.

Luis hebben we dus geleerd hoe hij tanks moet dragen en laten zakken/hijsen aan een touw, hij is echt ongelofelijk want het jong was zeer behulpzaam en had ook erg veel initiatief, en de tijd van zijn leven.....hij moest min of meer mee met ons van zijn moeder, en ma zij al dat als ie wat fout deed dat we hem dan op zijn flikker moesten geven maar hij was echt geweldig en beresterk.....en dat voor 50 pesos ( 4,5 dollar !)

Going down Balam Can Che is ontdekt door Chuck Stevens en er zat een arrow aan de lijn van Stevens en Eric Hutchinson ( die carthografer die je altijd op discovery ziet) De cave is een uitflow van Nohoch Na Chich en erg mooi, prachtige halocline en mooie decoraties, ik vond ook nog een paar hele mooie fossielen van spunges die wel op een paar vaasjes leken......
De thermometers zijn staafjes van 10 cm bij 2 cm, de eerste serie is vastgemaakt aan een soort laddertje zodat ze op verschillende hoogtes meten, van zoetwater, door de halocline naar zout water, De twee andere, eentje in zoet water en eentje op de bodem op 14,9 meter. Ook heeft Trish een apparaat bij zich dat salinity meet, een pvc pijp met electronica ( 6000 dollar) die ik dan bij me draag net als een stage bottle. En aan haar geef als ze hem nodig heeft, ze zwemt dan heel langzaam door de halocline naar beneden zodat het ding de waardes kan meten.... We zijn een heel goed team samen want ik begrijp meestal meteen wat ze wil, en ik laat haar niet van de lijn af zonder meteen met de reel achter haar aan te zwemmen wat haar een erg veilig gevoel geeft.
We waren heel snel klaar met werk, dus hebben verder de lijn gevolgd voor fun. Ik ga er snel weer duiken want deze cave wordt bijna niet bezocht omdat de eigenaar dat niet wil, sidemount is het makkelijkst met dit soort dingen omdat je dan alleen maar singles hoeft te handelen.......

Na de duik alles er weer uitgesjouwd door Luis, op de tarp alles uitgetrokken, en alles onder de modder natuurlijk, gek he dat mijn spullen er zo gebruikt uitzien met al dat gehijs en gesjouw ! Thuis alles lekker uitgespoeld in mijn speciale spoelbak die sinds een paar dagen klaar is, wat een weelde....

Duiksite: Tulum, cenote Balam Can Che
Team, Marike, Trish Beddows, University of Bristol UK
Science dive
max depth 49 feet, 14,9 mtr
Time 92 minutes, 1hr 32 min

Marike
cave diver in Mexico