home
stories
curriculum
photos
links

Crustacea

©Marike Jasper
13 juni 2001

Hi guys,

Even een bericht over het exploring today. Dit gaat over 'mijn' cenote vlakbij mijn huis, een enorm cave systeem waar nu ongeveer 8000 feet lijn inligt. Heeft sinds kort een naam: Crustacea, vanwege de vele aanwezige crustaceans (cave dieren, o.a. remipedia).

We hebben ons verdeeld in twee teams van twee, het ene team gaat een lijn meten en surveyen die we van de week gelegd hebben. De lijn loopt dood, maar het stuk ernaartoe is interessant, het wordt op een bepaald moment wat smaller met een paar kolommen en dan zijn er veel decoraties (stalactites/stalacmites). Het andere team gaat een lijn verbinden met de mainline die we een tijdje terug hebben gelegd (we gingen er toen in om foto's te maken en konden het niet laten er nog even wat lijn tegenaan te gooien!), en een tunnel in te zwemmen die interessant leek. Ik en J waren het tweede team.

Sanddollar Het zwemmen naar de splitsing is ongeveer 20 min (na 10 minuten passeerden we de mogelijke tunnel die ik gemarkeerd had met een gele arrow). Onderweg 2x blinde vis, onwijs grote fossielen van sanddollars en zee-egels en schelpen, overigens stikt het hier ook van de 'remipedia' duizendpoten, soms zo groot als mijn wijsvinger, soms plekken waar er tientallen bij elkaar zwemmen, dit is heel byzonder, is nog niet gesignaleerd in andere caves hiero.
Het regent al een paar dagen af en aan en we zien waarschijnlijk daarom ineens halocline op plekken waar we die nog niet hebben gezien, ook meer tannic acid op ondieptes waardoor het er soms turqoise uitziet met lichtshow door de halocline. Helemaal te gek. Voor de splitsing hebben we de stages gedropt. Zonder problemen de lijn verlengt en een jump gecreëerd naar de mainline. Nu hebben we dus een 'loop' en kunnen we in de future een rondje zwemmen.. Onszelf gefeliciteerd met het succes, en weer terug naar het begin, onderweg weer een paar clips geplaatst ter hoogte van mogelijke zijpaadjes. Stages opgepakt en mainline gevolgd terug, naar de gele arrow. Deze uitnodigend lijkende tunnel liep echter op niks uit, dus de lijn maar weer terug op de reel en de gele arrow op de mainline weggehaald. Toen waren we dus bijna terug en wilde ik J nog even een paar grote fossiele sponges laten zien,( op een zijline naar zuidwest) echt zo groot als een emmer.
Crocodile in Crustacea Cave De lijn een stuk gevolgd omdat ook hier de halocline effecten samen met het gekleurde water spectaculair was. Opeens word er waanzinnig geseind, met een ruk draai ik me om en mijn ogen staan op steeltjes, J hangt boven een partij botten en eerste wat opvalt is een ruggegraat, ik begin te schreeuwen, het is human....! Dat hoop ik dan altijd, maar het ding ernaast wat ik aanzag voor een pelvis blijkt de crocodille schedel te zijn!!! We hebben de fossiele remains van een croco gevonden en zijn als een kind zo blij, ik haal nog wat silt weg van de schedel, hij zit er vrij diep in, om zo wat meer zicht te hebben voor de foto die we later gaan maken.

Na een klein decostopje juichen boven water. Even later komen de andere twee ook boven, missie geslaagd. Dan die k...ladder op, die hangt schuin in het water (een gewone alu ladder) met aan het einde een paar touwen die we boven in een boom vastmaken, je moet dus op de eerste trede zien te komen en dan jezelf door de twee touwen zien te frutten. Vandaag heb ik het geprobeerd met de reels aan de voorkant geklipt en geen lucht in de wings en zowaar het ging vrij probleemloos, hoewel je natuurlijk altijd en eeuwig bij de cannister blijft haken!

Weer een fijn duikje en dromen over de croco, overigens hebben we zijn broer van anderhalve meter eergisteren vrolijk en springlevend zien rondzwemmen in onze speelpoel.

Nice dreams

Marike
cave diver in Mexico