home
stories
curriculum
photos
links

Plan je duik: hydrology dive

©Marike Jasper
3 juli 2001

Morgen gaan we weer ingewikkeld doen..... Ik ga een watersample nemen om te laten analyzen door Samantha voor de University of Bristol UK. Ik heb het plan aldus uitgedacht.

Marike with sample tubeIk moet een sample nemen met een PVC pijp bijna zo lang als ikzelf, 10cm doorsnee, een flinke joekel dus....ook een sample met een gewone pvc pijp, 1 meter bij 5 cm, dat is een makkie. Het gaat als volgt, eerst de doppen eraf en de kraantjes open, dan minstens 5 keer de lengte van de pijp zwemmen en precies op diepte houden, dan eerst de achterste dop erop en dan de voorste, kraantjes dicht en dat moet het dan zijn. Ware het niet dat eergisteren de doppen eraf flikkerden bij dat grote kreng en ik de achterste eraf en erop moest hameren, toen ik voor de volledigheid dan ook maar de voorste een mep gaf, sloeg ik er een gat in (oeps) dus moest ik mijn hand erop houden zodat het niet fout ging........wat een ellende. Ik was al een beetje geirriteerd omdat ze een clip in het midden van de steel van de hamer hadden gemaakt waardoor de etter heel lastig aan en af te clippen was. sample tube under waterDe grote pijp ( Sam's da big one) moest op 14,6 meter bovenkant ( dat is in de halocline mixing zone), de kleine was geloof ik op 12 meter. Link is dat ik heel hoog de cave inmoet waardoor ik erg ver van de lijn af ben, natuurlijk silt de boel flink uit zodat ik moet guessen waar de lijn gebleven is en welke kant ik op moet.........

Watersamples, rocksamples, container wth bloodbags for watersamples, tubes for samples and a tube met electronica for 'salinity' meting. Dubbels, stage ox tank Eerst reel ik in en parkeer de scooter aan de mainline. Dan terug de pijpen halen, want dat grote ding float up bij het naar beneden gaan, is gevuld met sterilized water. Dan neem ik beide samples, zwem terug, geef de pijpen aan support diver Professor Pete. Dan neem ik de scooter en race weer erin om meer dan tien meter tubing eruit te halen die we niet meer nodig hebben voor sampling. Weer terug racen, verwachte deco tijd...erg weinig en in de tussentijd kan Samantha dan haar water analyzen. Dan surface interval en een langere duik maken met Prof Pete die Geology wil bekijken in de cave, hij heeft een stage nodig, dus ik neem er ook maar eentje mee, verwachte duiktijd 100 minuten voor de tweede duik, eerste geen idee, ik denk 45 minuten. Dat is wel weer mooi allemaal voor de kat zijn xxx, ik krijg er niks voor betaald, maar ze houden wel erg veel van mij en hebben mij al een paar mooie kadookes gegeven! Tecnical drawing pens om mappen te tekenen en Mylar, doorzichtig 'papier' ook voor mappen erg prijzig spulletje. Waarschijnlijk hebben we de digi mee ( helaas alleen bovenwater ) want het is nog nooit gebeurd dat er zulke idioot grote samples zijn genomen. Wat een primeur heeft de Jasper weer!

Marike Jasper
cave diver in Mexico